Uzmanlaşma Programları
Çocuk Yogasında Uzmanlaşma
J.Lecoq, kendi oyunculuk pedagojisinden bahsederken, birine ne yapması gerektiğini söyleyerek onu fazlaca yönlendirmenin sonucunda, o kişinin en büyük endişesinin, o şeyi iyi yapmaya ya da başarmaya çalışmak olacağını söyler ve ekler:
“Oysa her şeyden önce sadece deneyimlemek gerekir.”
Çocuklukta hemen hemen her şey bir deney ve gözlem alanıdır. Çocuğun keşfi önce kendiliğin keşfiyle başlar. Sonrasında serüven çekirdekten çevreye yayılarak devam eder. Sahip olduğu deneyimleyerek öğrenme yeteneği ve cesareti, bunun yanında güçlü oyun zekâsı, çocuğun içindeki hazinenin dışarı çıkmasına olanak tanırken, ona hem yaşamı hem de kendini daha iyi tanıma yolunu açar. Zamanla bu yetenekler körelmeye başlar..
Büyürken birçoğumuz, kendimize ait alanları ve zamanları yitirdik, yaşamın ritmine ayak uydurmaya çalışırken hızlandık, ne yapmamız gerektiğini söyleyen verili kurallar içinde endişelerimiz arttı, ilerlemeye programlanmış analitik zekâmız, oyun zekâmızı geride bıraktı, başarmaya ve en iyisini yapmaya odaklandık.
Bu eğitim; çocuklarla yoga yapacak olan uzmanın önce içindeki çocukla bağlantı kurmasına kapı aralamayı amaçlamaktadır. Kendine bakmanın ve onu hatırlamanın bir yolu olan yoganın, yetişkin bir uzman tarafından çocuğun evrenine taşınabilmesi elbette mümkündür fakat bunun en zengin ve kalıcı yolu, önce uzmanın, kendiyle ilgilenmesinden, oyunsu evreniyle tekrar tanışmasından ve yaratıcılığını özgür bırakmasından geçer. Yoganın da ötesinde, ancak bu bakış mümkün olduğunda, çocukla yetişkinin buluşması, eğiten ve eğitilen ilişkisinin reddine dönüşebilir. Kısacası, uzmanın, bilgiyi aktarırken, eğlenceyi yaratırken aynı zamanda öğrenen ve eğlenen olabilmesi bu eğitimin temel niyetlerinden biridir.
Uzmanın çıkacağı bu yolculuğun dışında; eğitimde neler olacak?
Eğitimde, çocuk yogasının, sadece oyunla ve eğlenceyle ya da yalnızca asana pratiğiyle sınırlı olduğu anlayışının ötesine geçeceğiz ve onu yoganın ilkelerini çocuklara, oyun, hikaye, etkinlik gibi araçlarla aktarmayı amaçlayan bir gelişim ve farkındalık metodu olarak ele alacağız. Katılımcılar, bu çerçevede çocukların bedensel ve zihinsel gelişimlerini desteklemeyi sağlayacak bilgiler edinecekler, onların kendi duygu ve ihtiyaçlarını daha iyi tanımalarına yardımcı olabilecek pek çok yöntem öğrenecekler ve verecekleri dersler için bir portfolyo oluşturabileceklerdir.
- Çocuk Gelişimi (4-11 yaş arası)
- Pedagojik ve Etik Tartışmalar
- Çocuk Yogasında Asanalar
- Örnekleriyle, Oyunun ve Hikâyenin Doğası ve Yaratımı
- Etkinlik Oluşturma ve Materyal Kullanma
- Nefes, Farkındalık ve Meditasyon Çalışmaları
- Ders Hazırlama Tekniğine Yönelik Öneriler
- Çocuklarda Görülebilecek Başlıca Rahatsızlıklar
- Postür Analizi ve Yaygın Deformiteler
- Sınıf İdaresine Yönelik Öneriler
Eğitim, 3 haftasonu buluşmasından oluşacaktır. Toplamda 60 saat teorik eğitim + 20 saat staj olarak tasarlanmıştır.
- Temel yoga eğitimi olan ve olmayan herkes için uygundur.
- Katılımcıların, eğitim başlamadan en geç 1 ay önce ve eğitim boyunca yoga pratiklerine katılmaları önerilir.
- Katılımcıların ödevleri, buluşmaların arasında ve eğitim bittikten sonra olacak şekilde sürece yayılacaktır ve ödevlerin zamanında teslimi beklenecektir.
- Eğitim bitiminden sonra katılımcılardan, 20 saat staj yapması istenecektir.
- Ödev teslimleri ve staj bitiminde sertifikalar verilecektir.
- Katılımcılara, eğitimden sonra ders hazırlarken de kullanabilmeleri için eğitim kitapçığı ve materyal temini sağlanacaktır.
- Şehirdışı katılım sağlayacak olanların, eğitmenin belirlediği en az 1 yüz yüze buluşmaya katılması zorunludur.
9-10 Kasım 2024 (Yüz Yüze)
23-24 Kasım 2024 (Online)
14-15 Aralık 2024 (Yüz Yüze)
Cumartesi ve Pazar, 10:00-18:00
dilaracbingol@gmail.com adresine başvurunuzu ileterek ya da 0551 991 79 18 ‘e ulaşarak daha detaylı bilgiye erişebilirsiniz. Bunun için köşedeki Whatsapp ikonunu kullanarak da bize ulaşabilirsiniz.